Αεροπορικά εισιτήρια: 5 τρόποι να πετάξετε με λιγότερα χρήματα

Οι συχνοί ταξιδιώτες γνωρίζουν πως στον τόσο ανταγωνιστικό κόσμο των σύγχρονων αεροπορικών εταιριών πρέπει να είσαι πολύ ικανός παίκτης σε αυτό το παιχνίδι ούτως ώστε να μπορέσεις να εντοπίσεις όλα τα τεχνάσματα που μπορεί κάθε αεροπορική να χρησιμοποιήσει και να βγεις κερδισμένος.

Σήμερα λοιπόν τέτοιοι παίκτες θα μας βοηθήσουν μιλώντας μας για όλα αυτά τα τεχνάσματα και τα κενά που οι αεροπορικές δε θέλουν να βρούμε στην εύρεση αεροπορικών εισιτηρίων. Πάντα πρέπει όμως, να θυμόμαστε ότι αφορά ένα αρκετά επικίνδυνό παιχνίδι που προσφέρει εξαιρετικές ανταμοιβές αλλά απαιτεί και πολύ υψηλά πονταρίσματα.

  1. Ταξίδι μεταξύ πόλεων

Τι είναι αυτό; Ας πούμε ότι σε ένα ταξίδι στην Αμερική θέλετε να πετάξετε από τη Νέα Υόρκη και να πάτε στο Λος Αντζέλες και ανακαλύπτεται ότι τα αεροπορικά εισιτήρια από Νέα Υόρκη για Σαν Ντιέγκο μέσο του Λος Αντζελες βγαίνει πολύ φθηνότερο. Ένας τολμηρός ταξιδιώτης θα κρατησει το εισιτήριο του σαν Ντιέγκο αλλά θα ολοκληρώσει το σκέλος μόνο μέχρι το Λός Άντζελες. Αυτή η πρακτική ονομάζεται «κρυπτογραφημένη πόλη, hidden city ticketing» και δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Ο μηχανικός λογισμικού Aktarer Zaman έχει δημιουργήσει και μια μηχανή αναζήτησης που έχει αυτό το σκοπό. Η μηχανή αναζήτησης Skiplagged βρίσκει ευκαιρίες για ταξίδια «κρυφών πόλεων». Είναι μια πολύ δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στη αεροπορική βιομηχανία, τόσο που το 2014 η United Airlines κατέθεσε μήνυση εναντίον του Zaman αλλά η υπόθεση δεν ευδοκίμησε. Παρ’ όλα αυτά ο Zaman παραμένει ανεπηρέαστος. Το CNN υποστηρίζει ότι αυτό είναι αναπόφευκτο «οι καταναλωτές πάντα θα βρίσκουν το καλύτερο τρόπο για να κάνουν αυτό που θέλουν».

Το πρόβλημα: αν επιλέξετε τη συγκεκριμένη μέθοδο θα πρέπει να ταξιδεύετε μόνο με τη χειραποσκευή σας. Η βαλίτσα σας αναπόφευκτα θα καταλήξει στο τελικό προορισμό του ταξιδιού.

Πολύ σοβαρότερα: μην εκτελώντας όλα τα τμήματα των διαδρομών σας παραβιάζονται κανόνες εισιτηρίων σε πολλές αεροπορικές εταιρείες. Θα μπορούσαν εύκολα να κατασχεθούν και να σας ανακληθούν μίλια – πόντοι.

2. Κατασκευασμένες δαπάνες

Τι είναι αυτό; Ο blogger Alex Bachuwa έχει αναπτύξει μια μέθοδο με την οποία μαζεύει πόντους μίλια στις αεροπορικές εταιρείες της αρεσκείας του χωρίς όμως να πετάει για να τα μαζέψει. Ο ίδιος αναφέρει

  • «απλώς υποβάλω αιτήσεις για πολλές πιστωτικές κάρτες, έτσι μαζεύω πολλούς πόντους-μίλια και πηγαίνω όπου θέλω να πάω.»
  • «οι τράπεζες κάνουν συχνά πολλές προωθητικές ενέργειες για νέα προϊόντα προσφέροντας 50.000, 100.000 πόντους μίλια»
  • «έχουν ένα ελάχιστο ποσό που πρέπει να ξοδέψετε και μόλις τα ξοδέψετε το συγκεκριμένο ποσό οι πόντοι πηγαίνουν στο λογαριασμό σας και αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε πτήσεις.»

Καθώς όμως αυτό το ελάχιστο ποσό που απαιτούν οι τράπεζες είναι μακράν μεγαλύτερο από το μέσα ημερησία έξοδα ενός μέσου ανθρώπου ο blogger μας αναφέρει τα λεγόμενα «κατασκευασμένα έξοδα».

Πως λειτουργεί όμως αυτό το σύστημα; Πρώτα πρέπει να αποκτήσετε μια πιστωτική κάρτα με ανταμοιβές. Στη συνέχεια πρέπει να αποκτήσετε και μια δωροκάρτα στην οποία θα ‘βάλετε’ κάποια χρήματα. Έπειτα θα καταθέσετε τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό και θα χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο λογαριασμό για να εξοφλείτε την πιστωτική σας κάρτα.

Το πρόβλημα: «πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη τακτική», «είναι ένας τρόπος να ξοδεύεται χωρίς να ξοδεύεται χρήματα. Ορισμένες εταιρείες πλέον έχουν όρους και προϋποθέσεις που αναφέρουν ‘δεν θα παράγετε δαπάνες’»

Επιπλέον:  είναι σοβαρά επικίνδυνο. Αν δεν κάνετε σωστά τους υπολογισμούς σας μπορέι να καταλήξετε με σοβαρά τραπεζικά  χρέη.

Παρά όλα αυτά ο blogger παραμένει αισιόδοξος και σίγουρος για τον τρόπο ζωής που επιλέγει και μας αποκαλύπτει τα μυστικά στο blog  του ‘The points of life’.

« Έχετε δει τα μέρη που έχω επισκεφτεί και με ποιόν τρόπο έχω πετάξει; Φυσικά και αξίζει τον κόπο!»

3. Πανεπιστήμιο συχνών ταξιδιών

Τι είναι αυτό; Το πανεπιστήμιο Frequent Traveler που βρίσκεται στις ΗΠΑ διοργανώνει τακτικά σεμινάρια στα οποία διδάσκει όλους τους τρόπους και τα τεχνάσματα και δίνει τις καλύτερες συμβουλές υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσουν τους σπουδαστές τους να ταξιδεύουν καλύτερα, φθηνότερα και πιο δημιουργικά. «Διδάσκουμε τους ανθρώπους πώς να αποκτήσουν και να εξαργυρώσουν αυτά τα μίλια για ταξίδια που μπορεί να κοστίζουν 20.000 ευρώ», αναφέρει ο James Larounis του FTU (Frequent Traveler University). Επίσης, αναφέρει ότι προσφέρουν συμβουλές από εμπειρογνώμονες για συμμαχίες αεροπορικών εταιρειών. Όπως ότι μια αεροπορική μιας χώρας έχει το δικαίωμα να κάνεις πτήσεις σε δύο άλλες χώρες στις οποίες συνήθως έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Κάποιες διαλέξεις του Πανεπιστημίου είναι τόσο μυστικές και οι πληροφορίες που δίνουν τόσο πολύτιμες που δεν αφήνουν ούτε καν να τις βιντεοσκοπήσεις.

Το πρόβλημα: και οι τράπεζες και οι αεροπορικές εταιρείες γίνονται σοφές όσο ανακαλύπτουν τα κόλπα των χακερ και αμέσως τα κλείνουν.

«Για αυτό λόγο διοργανώνουμε τόσο πολλά τμήματα κάθε χρόνο. Όλες αυτές οι ανταλλαγές πληροφοριών το προκαλούν» «Πολλοί πελάτες μπορεί αν παρακολουθούν νέες διαλέξεις κάθε χρόνο»

4. Παίξτε σωστά τις κάρτες σας (τις πιστωτικές σας κάρτες!)

Τι είναι αυτό; Ο Stefan Krasowski, blogger του RapidTravelChai, έχει να μας δώσει τέσσερις  συμβουλές που αφορούν την τέχνη της ανακατανομής των πιστωτικών καρτών.

  1. “Για αρχή, πάρτε όσες κάρτες θα σας δώσουν οι τράπεζες. Αν τις διαχειριστείτε σωστά θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
  2. «Πολλές πιστωτικές κάρτες συνεργάζονται με ξενοδοχεία, αν αποκτήσετε τέτοια κάρτα αυτό αυτόματα σας τοποθετεί στην ‘ελιτ’ για τη συγκεκριμένη αλυσίδα ξενοδοχείων κερδίζοντας έτσι αναρίθμητα προνόμια.»
  3. «Αποκτήστε μια premium πιστωτική κάρτα που να σας δίνει πρόσβαση σε όλο το αεροδρόμιο.»
  4. «Βγάλτε κάρτες και για τα μέλη της οικογένειάς σας. Αν ταξιδεύετε με σύζυγο ή ένα οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας σας, θα έχετε διπλάσια οφέλη.»

Το πρόβλημα: αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά όλες τις κάρτες που αποκτήσατε ή να είστε συνεπείς στις μηνιαίες πληρωμές σας μπορεί να καταλήξετε και πάλι να πληρώνετε τόκους. 

Για την Ελλάδα, τέτοιο πρόγραμμα προσφέρει η Aegean με την Aegean Bonus Visa της Alphabank. Εάν έχετε μια τέτοια κάρτα, τότε μπορείτε να εξαργυρώνετε τα μίλια σας μέσω της ιστοσελίδας της airtickets για αεροπορικά εισιτήρια στο δίκτυο της Aegean & και της Olympicair.

5. Προσφορά σε δημοπρασίες.

Τι είναι αυτό; Οι ανοιχτές δημοπρασίες για αεροπορικά εισητηρια σε πτήσεις υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό, το λεγόμενο Seatboost (που δημοπρατεί τις τελευταίες διακεκριμένες θέσεις) ξεκινά μόλις 90 λεπτά πριν από την απογείωση.

Είναι μια συνεργασία της Virgin America να δημοπρατεί τις τελευταίες θέσεις Α’ κλάσης σε συγκεκριμένες μόνο διαδρομές. Αλλά το να πείσουν τις αεροπορικές εταιρείες να πάρουν μέρος στο συγκεκριμένο εγχείρημα χρειάστηκε αρκετό κόπο. Αυτό συνέβη γιατί οι αεροπορικές δε θέλουν να πιστεύουν οι πελάτες τους ότι θα κερδίσουν εύκολα τις θέσεις στις δημοπρασίες, γιατί αυτό θα τους κάνει να μην αγοράζουν τις θέσεις εκ των προτέρων. «Είμαστε περισσότερο προσανατολισμένοι στον ταξιδιώτη ή καλεσμένο μας που επιθυμεί το κάτι παραπάνω στην πτήση του. Αν κάποιος είναι συνηθισμένος να ταξιδεύει στην διακεκριμένη θέση δεν θα το αφήσει στην τύχη του.» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Seatboost Kevin Stamler.

Το πρόβλημα: αν το ποντάρισμα είναι πολύ ψηλό μπορεί να κερδίσετε πράγματι την αναβάθμιση αλλά να δώσετε υπερβολικά πολλά χρήματα για τη θέση σας. Αν η προσφορά σας είναι χαμηλή ενδεχομένως να χάσετε τη θέση και ίσως τα αεροπορικά εισιτήρια και να μείνετε στην οικονομική θέση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *